Sint-Maartensbilk

Beschrijving

Van Zwijnstraat naar Hendrik Consciencelaan. Geasfalteerde straat met recht tracé Naamgeving teruggaand tot 1400 verwijst naar een klein weiland dat hier gelegen was. Marcus Gerards (1562) tekent een schaars bebouwde straat afgebiesd door enkele breedhuizen met bijhorende ommuurde tuinen. De functie wijzigt in de loop van de eeuwen.

Thans overwegende woonfunctie naast de locatie van de wekelijkse markt en de jaarbeurshal. Het straatbeeld wijzigt grondig met de bouw van het openbaar slachthuis in 1829 naar ontwerp van architect J.B. Rudd (Brugge). In 1967 vervangen door jaarbeurshal naar ontwerp van Groep Planning (Brugge) en bijhorende parkeerruimte met aanplanting van linden. Noordzijde ingenomen door rijwoningen en appartementsgebouwen. Nummers 4-10: 19de-eeuwse eenheidsbebouwing bestaande uit vier enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen In de loop van de tweede helft van de 20ste eeuw nieuwbouwprojecten zie PMS–centrum (nummer 2 bis) ondergebracht in gebouw van 1965 voorzien van gevelsteen verwijzend naar de Broeders van Liefde met opschrift "ERKENTELIJKHEID / VAN DE OUD- LEERLINGEN / AAN DE BROEDERS VAN / LIEFDE VOOR ONDERWIJS / EN OPVOEDING VAN HET / VOLKSKIND TE BRUGGE / 1811-1972". Hoekperceel bij Zwijnstraat (nummer 1) sinds 1982 ingenomen door toonzaal van winkel aan Smedenstraat. Hoek bij Maagdenstraat ingenomen door appartementsgebouw van 1968. Straatgedeelte voorbij Maagdenstraat ingenomen door zijgevels van hoekpanden bij de Hendrik Consciencelaan en de Maagdenstraat.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 22/1883, nummer 2/1896, nummer 42/1967, nummer 591/1968, nummer 429/1969, nummer 285/1970, nummer 1142/1973, nummer 811/1982.
  • RAU J.A., Een eeuw Brugge. 1800-1900, deel 1, 2001, p. 265-267.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia