Groot Burkeldreef

Beschrijving

Deels onverharde straat van de Oude Bruggeweg, aan de grens met Oedelem (West-Vlaanderen), naar het Burkelbos, in het voormalige heidegebied de Burkel, later de Burkelbossen en het Kallekesbos. Het oude heidegebied Burkel in het Maldegemveld was een ontginningsterrein van de abdij van Ter Doest, en later van de abdij Ter Duinen, vanuit de Burkelhoeve. De Burkelhoeve werd opgericht door de abdij van Ter Doest van Lissewege, die de heide aankocht van gravin Johanna in 1243. In 1624 werd het Burkeldomein eigendom van de abdij Ter Duinen. Het gebied wordt doorkruist door een dambordpatroon van dreven ontstaan tijdens de systematische verkaveling en ontbossing op het einde van de 18de eeuw. Vanaf 1830 werd een groot deel van de bossen landbouwgrond.

• VERSTRAETE D., Burkel, in Appeltjes van het Meetjesland, jaarboek 4, 1952, p. 83-116.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen