Torredreef

Beschrijving

Gelegen in het vroegere Maldegemveld, het grote heidegebied rond de proosdij van Papinglo, afhangend van de Sint-Baafsabdij, zie Kleitkalseide nummer 193. Het gebied wordt doorkruist door een dambordpatroon van dreven ontstaan tijdens de systematische verkaveling en ontbossing op het einde van de 18de eeuw. Grote delen van de heide werden in 1781 door de bisschop in Gent, als eigenaar van Papinglo, in cijnspacht gegeven, waarop de bouw van enkele hoeven volgden. Het "Verbrand Hof", Torredreef nummer 10, is inmiddels gesloopt en vervangen door een nieuw huis.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen