Groenstraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Groenstraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Mechelen historische binnenstad (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De Groenstraat loopt van de Lange Nieuwstraat naar de Van Benedenlaan. Het gedeelte tussen laatstgenoemde en de Sint-Jacobstraat werd pas in 1869 aangelegd.

Eertijds de zogenaamde "Swisselerestraat", naar de familie de Wisselere die daar eigendommen bezat. Later "Groenstraat" of ook "Schuttershofstraat" geheten; eerstgenoemde naar de daar wonende moeshoveniers, laatstgenoemde naar de aldaar gevestigde hoven der grote kruisboog-, handboogschutters en kolveniers.

Heden vrij homogeen straatbeeld met eenvoudige burgerhuizen van twee à drie bouwlagen uit de tweede helft van de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Nummer 50, 52 en 54 hebben oudere kern aangeduid door de dakhelling en het linkeraandak van 54. In het noordoosten biedt de straat een zicht op de toren van de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk.

Bron: Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie

Datum tekst: 1984

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Mechelen binnenstad

Mechelen (Mechelen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.