Keperenbergstraat

Beschrijving

Afhellende straat die het dorpscentrum van Itterbeek met het gehucht Sint-Anna-Pede verbindt. De baan loopt vanaf de Itterbeeksebaan in zuidwestelijke richting naar het kruispunt met de Koeivijverstraat, de Rollestraat en de Zakstraat. Door de grillige gemeentegrenzen van Itterbeek loopt de straat met stukken door de deelgemeenten Itterbeek en Dilbeek. Ten noorden van het gemeentehuis bevinden zich de toegangen tot het achterliggende "Centrum", ontmoetingscentrum voor vrijetijdsbesteding, geopend in 1973, en tot de gemeentelijke begraafplaats (aan de westzijde van de Itterbeeksebaan).

In de straat werden bij de inventarisatie in de jaren 1970 nog een aantal boerenhuisjes en hoeves uit de 19de eeuw (nummers 22-24) vermeld, een aantal van deze restanten van landelijke architectuur werden de laatste jaren afgebroken (nummers 83 en 121). Keperenbergstraat nummer 37 is nog een bewaarde dorpswoning uit begin 20ste eeuw. Verder voornamelijk bebouwing uit de tweede helft van de 20ste eeuw bestaande uit gekoppelde woningen meer naar het dorpscentrum en vrijstaande woningen naar Sint-Anna-Pede toe.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Dilbeek, afdeling V (Itterbeek), 1903/4 (nummer 37).

Auteurs: Verwinnen, Katrien