Kerkstraat

Beschrijving

Dorpsstraat bestaande uit twee delen die in een rechte hoek de Statiestraat met de Wontergemstraat verbinden. Het oudste stuk geeft uit op het westportaal van de kerk. In 1863 beslist de gemeenteraad om wegens de verkeersproblemen de straat in zuidoostelijke richting op kerkhofgrond door te trekken om zo een nieuwe uitweg richting Wontergemstraat te creëren.

De oudste vermelding van het "Kerckenstraetjen" dateert van 1725, op een kaart uit dat jaar staat het straatje zonder bebouwing aangeduid. Het duurt tot 1857 vooraleer de naam "Kerkstraet" weer opduikt. Dit na het bouwen in 1854-1856 van de nieuwe neogotische kerk. Heden is ook het gedeelte ten noorden van de kerk, met gemeentehuis, politiebureau en pastorie bij de Kerkstraat opgenomen.

Prominente aanwezigheid van de kerk. De ingang bevindt zich tegenover de Kerkstraat, aan de zuid- (zie Wontergemstraat) en noordkant aanwezigheid van pleinen in 2006 heraangelegd, zo ook de beide straatdelen, en voorzien van kasseibestrating.

Bebouwing eventueel in kern opklimmend tot het eind van de 18de eeuw (zie nummer 9). Op kaarten van 1725 en 1773 staan enkele huizen aan de zuidkant getekend. Op een kadastrale kaart van 1836 is ook aan de noordkant (verspreide) bebouwing te zien. De huizen in het recente deel van de straat dateren van na de straataanleg in 1863. Het lage hoekhuis met de Wontergemstraat nummer 10 en oorspronkelijk wellicht een café of winkelhuis, is volgens het kadaster gebouwd circa 1864. Witbeschilderde baksteenbouw met bepleisterde plint (imitatievoegen) en onder pannen schilddak, hoektravee met deur geflankeerd door pilasters op sokkels en met imposten.

Een groot aantal panden zijn nu vervangen onder meer door recente nieuwbouw. Achter het kerkkoor is de loop van de Speibeek te zien, hier met betonnen brugje en metalen balustrade.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207, Mutatieschetsen, Dentergem, 1864/31.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, kadastrale kaart Dentergem, sectie A, 1836.
  • Rijksarchief Gent, Staten van Vlaanderen, Kaarten en Plans, nr. 1580.
  • Stedelijke Bibliotheek Kortrijk, Fonds de Bethune, hs. 194, Renteboek heerlijkheid Dentergem 1725.
  • BEKAERT E., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 29.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien