Art-nouveauburgerhuis

Deelgemeente Borgerhout

is beschermd als monument Art nouveau burgerhuis

Typologieburgerhuizen
Stijlart nouveau
Dateringvóór WO I

Beschrijving

Enkelhuis in art-nouveaustijl naar ontwerp van Jacques De Weerdt gedateerd "Anno 1912"; gebouwd als variante op het ontwerp van "Les Mouettes". Lijstgevel van witte baksteen afgewisseld met hardsteen onder meer als parement voor de benedenverdieping.

Horizontale markering door ijzeren I-balken en verticale aflijning door lisenen boven de vernieuwde gebogen kroonlijst, uitlopend in topstukken met datering. Zwierig golvende gevelinvulling met karakteristieke loggia en balkon met sierlijke smeedijzeren leuningen, voortgezet in de hoefijzerbogige omlijsting met maskers van de balkonvensters.

Per verdieping verschillende muuropeningen, op bovenverdieping met fraaie roedeverdeling. Latere achteruitwijkende zolderverdieping.

• VANHOVE B., De Art Nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede, Licentiaatsverhandeling R.U.G., 1978, 95.

Auteurs: Steyaert, Rita