Oostrozebekestraat (Markegem)

Beschrijving

Straat bestaande uit verschillende delen. Een eerste gedeelte vormt het verlengde van de Oostrozebekestraat op Dentergems grondgebied en loopt in zuidwestelijke richting naar Oostrozebeke, loodrecht over de Tieltstraat.

Halverwege loopt een aftakking (met twee doodlopenede zijsprongen) in zuidoostelijke richting naar de dorpskern. Hier leidt een betonnen brug de straat over de Oude Mandel. In de 18de eeuw was er nog geen verbinding met de dorpskern, op de Ferrariskaart (1770-1778) loopt de weg dood op de Oude Mandel. Deze verbinding komt er weliswaar in de 19de eeuw zie de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) en de Vandermaelenkaart (circa 1850).

In 1544 heet ze "den voetwech naer Yseghem ghaende" en in 1699 had men het over "den heirwegh leedende van de Roode Vierschaere naer 't gerechte van Denterghem" en meer zuidwaarts over "de straete loopende naer 't gherechte van Maerckeghem". Hier immers stonden beide galgen van Dentergem en Markegem, respectievelijk net over de grens met Markegem en langs de Mandel aan de grens met Oostrozebeke.

Ten zuiden van de twee doodlopende zijsprongen bevind zich tot op heden geen bebouwing langs dit gedeelte van de straat.

Verspreide, landelijke bewoning. Bij nummer 14 stond vanaf circa 1767 een windmolen, zoals aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De molen verdwijnt in 1896 en wordt in 1897 vervangen door een stoommachine voor het malen van koren. De voormalige molenaarswoning is heden sterk verbouwd, het bedrijfsgebouw van de stoommachine is bewaard..

Een tweede windmolen (voor het produceren van olie) bevond zich even ten zuiden ervan, horend bij het huidige huis nummer 17. Deze molen wordt afgebroken in 1887. Op de kruising met de Tieltstraat bevond zich, vermoedelijk van in het begin van de 17de eeuw, een herberg-brouwerij ("Ter Hoyen", vanaf 1684 "De Roode Vierschaere"), waar de rechtbank, horende bij de heerlijkheid "Ter Hoyen", beraadslaagde.

Het recente woonhuis nummer 32 draagt de naam "Goed Rozenberg" vermoedelijk verwijzend naar het oostelijker gelegen "Goed Te Poorters" (zie Oostrozebekestraat nummer 27) dat tot het einde van de 18de eeuw in bezit was van de Waasmunsterse abdij Roosenberghe.

De hoeves nummer 20 en 28 staan beiden opgetekend in het landboek van C.P. Minne uit 1761 en zijn in de 20ste eeuw grondig verbouwd. De oprit van nummer 28 wordt geflankeerd door twee linden. Nummer 24 is een hoeve met losse bestanddelen volgens kadastergegevens daterend van circa 1891.
Van de koppelwoning nummers 12-13, volgens kadastergegevens daterend van circa 1888 is nummer 12 vrij goed bewaard.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Markegem, 1888/1, 1898/1, 1891/1.
  • HOLLEVOET F., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 77.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien