Eenheidsbebouwing in eclectische stijl

Beschrijving

Geheel in eclectische stijl op de hoek van de Betogingstraat en de Sterlingerstraat, gevormd door een café, twee flankerende winkelhuizen en oorspronkelijk twee en vijf daarbij aanpalende burgerhuizen, naar een ontwerp door de architect Edward Van Not uit 1910. Opdrachtgever was de Société Anonyme Briqueteries de Notre-Dame, een steenbakkerij uit Brecht, in wiens opdracht Van Not in 1909 al twee gelijkaardige vastgoedprojecten had gerealiseerd in de Miraeusstraat en op de hoek van Jan Van Rijswijcklaan en Markgravelei. Het laatste burgerhuis van de reeks, Sterlingerstraat 14, is volledig verbouwd.

Centraal hoekpand van acht traveeën met afgeschuinde hoektravee en drie bouwlagen, topgevels en rondbogige winkelramen. Identieke nummers Sterlingerstraat 4 en Betogingstraat 1 van twee traveeën en drie bouwlagen, gemarkeerd door lisenen en verhoogd met gebogen fronton; driedelige houten winkelpui met centrale etalage tussen winkel- en privé-deur. Licht verschillende nummers Sterlingerstraat 6, Betogingstraat 3 en 5 van drie traveeën en drie bouwlagen, met hoeklisenen en centraal balkon. Opstanden in baksteenbouw en witte natuursteen op plint uit blauwe hardsteen. Sterlingerstraat 6 en Betogingstraat 3 zijn gecementeerd.

Volgens de bouwplannen beantwoorden de burgerhuizen aan de klassieke typologie van dit type woning, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. De gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda beslaat de begane grond, geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw. Bij Sterlingerstraat 6 en 8 verviel de veranda door de kleinere oppervlakte van het perceel. Bij het café op de hoek en de flankerende winkelhuizen nemen gelagzaal of handelsruimte met aanhorigheden de begane grond in, met een zijdelings ingeplante inkom- en traphal voor de bovenwoningen.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1399#5139 (30 augustus 1910).