Geografisch thema

Brugstraat

ID
10515
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10515

Beschrijving

Straat van aan het Kerkplein in zuidoostelijke richting verlopend tot aan de "4-frontenbrug" over de vroegere bedding van de Leie, die tevens de grens met Zulte en Oost-Vlaanderen vormt. In het landboek van Oeselgem door Jean-Baptiste van Huffel (1770) weergegeven als door bomen geflankeerde dreef verlopend van in de dorpskern tot in de Neerhoek langs de toenmalige bedding van de Leie. Straat aangelegd in 1912-13 samen met de nieuwe brug over de Leie en wordt door de verbeterde verbinding met Zulte en Waregem een belangrijke straat. Op het eind van de jaren 1960 wordt de straat voorbij nr. 19 in oostelijke richting doorgetrokken, evenwijdig met de vroegere bedding van de Leie, om uit te komen in de Heuvelhoekstraat aan de nieuwe bedding van de Leie. Dit gedeelte van de straat ontsluit ten noorden ervan een industriƫle zone.

Straat gekenmerkt door aaneengesloten bebouwing van twee bouwlagen aan de oostzijde. Meer diverse bebouwing aan de westzijde met vooruitspringen van de rooilijn ter hoogte van nummer 4. Oorspronkelijke bebouwing dateert uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, maar vaak zwaar verbouwd of vervangen door nieuwbouw. Voorbij nummer 6 bevindt zich aan de westzijde van de straat de bakstenen kerkhofmuur met smeedijzeren hekwerk uit 1912-13, met ten noorden ervan een voetweg naar de pastorie.

  • TAELMAN L., De Roede van Tielt. Als straten gaan... praten, 2005, p. 111.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Dentergem, Deelgemeenten Markegem, Oeselgem en Wakken, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL32, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Betonnen hangbrug Vierfrontenbrug

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Dorpswoning

  • Omvat
    Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Halle

  • Omvat
    Monument aan de Leie

  • Is deel van
    Oeselgem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brugstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/10515 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.