Staatsbaan

Beschrijving

Rechte straat die deel uitmaakt van de verbinding tussen Dentergem en Olsene (N459). Ligt in het verlengde van de Olsenesteenweg ten noorden van de Deinzestraat. Aangelegd als eerste steenweg op Oeselgems grondgebied in 1873.

Overwegend gekenmerkt door vrijstaande bebouwing. Basisbebouwing gaat terug tot het einde van de 19de eeuw (zie nummers 29-31: koppelwoning uit "1898", zie datumsteen in zijgevel). Het merendeel van de huizen dateert echter uit het interbellum (zie nummers 4-6: aaneengesloten lijstgevels met aansluitend magazijn onder hetzelfde dak en mijterboogvormige muuropeningen).
Nummer 32 is een achterin gelegen hoevegebouw volgens kadaster opgetrokken circa 1936 op een oudere site (zie tot landgebouw omgevormd woonhuis achteraan).

Naast residentiële ook commerciële (zie nummer 2, nummer 18) en industriële (zie nummer 25: vlaszwingelarij uit interbellum) functie. Ook kwaliteitsvolle moderne architectuur is vertegenwoordigd (zie nummer 20a).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oeselgem, 1936/1.
  • TAELMAN L., De roede van Tielt. Als straten gaan... praten, 2005, p. 112.