Vijvestraat (Oeselgem)

Beschrijving

Rechte straat, vertrekkend van de Wakkensesteenweg in westelijke richting tot aan de grens met Wakken. De Vijvestraat volgt de oude loop van de Leie en loopt op het grondgebied van Wakken verder onder dezelfde naam. Vormt van oudsher, tot de aanleg van de Wakkensesteenweg in 1894, de verbinding met Wakken. Maakt deel uit van de heirweg van Kortrijk naar Gent en passeert Sint-Baafs-Vijve. Zowel het landboek van Oeselgem door Jean-Baptiste van Huffel (1770) als de Ferrariskaart (1770-1778) beelden enkel bebouwing langs de zuidkant van de straat af, met een opvallende concentratie aan de grens met Wakken. In het landboek vermeld als "dorpwegh van Ousselghem naer Wacken". Aan de grens met Wakken bevond zich eertijds de herberg "Den Duerniet", uitgebaat door Jozef Van Daele, die ook de achterin gelegen kalkoven uitbaatte. Langs de grens liep een weg, de "Aertweg" naar de aard of privé-losplaats van Jozef Van Daele aan de Leie, waar de kalksteen gelost werd. Langs deze "Aertweg" liep ook een thans gerioleerde beek, de Tieltse Watergang. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) en de Vandermaelenkaart (circa 1850) blijft de bebouwing beperkt tot de zuidzijde van de straat, aan de grens met Wakken.

Thans zijn beide straatzijden bebouwd met vrijstaande en halfvrijstaande woningen daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw, zie nummer 15 en eerste helft van de 20ste eeuw. Nummers 19-21 is een samenstel van twee burgerwoningen uit het interbellum, met contrasterende friezen in gele baksteen, verbonden door tussenin gelegen magazijn. Nummers 17 en 25 dateren vermoedelijk uit de jaren 1940, nummer 25 met oudere bijgebouwen. Bij nummer 42 hoort een magazijn, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1929.
Verder nog enkele kwaliteitsvolle moderne woningen. Nummer 6 is een kubistische woning in zwarte baksteen, nummer 11, een woning voor vrij beroep, heeft afwisselende afgeronde en rechthoekige volumes.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Oeselgem, 1929/9.
  • BOSSU J., Pieter-Jan Buyse (1736-1817), pastoor van Oeselgem, en zijn proces (1790-1816), in De Roede van Tielt, jg. 19, 1988, nr. 1, p. 2-17.
  • BOSSU J., Tieltse toponiemen in Oeselgem, in De Roede van Tielt, jg. 21, 1990, nr. 1, p. 30-33.
  • DE CLERCQ R., GOEMINNE L. EN VANDEPUTTE M., Bevolking en grondbezit in Oeselgem tijdens de 18de eeuw, in De Roede van Tielt, jg. 32, nr. 4, 2001, p. 168-173.
  • TAELMAN L., De roede van Tielt. Als straten gaan... praten, 2005, p. 113.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien