Nieuwe zakelijkheid stadswoning

Beschrijving

Dubbelhuis met art-decokenmerken naar ontwerp van Eduard Van Steenbergen van 1922 in opdracht van E. Leonard. Brede, symmetrisch opgebouwde lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen met contrasterend materiaalgebruik van baksteen en pleisterwerk; strakke, geometrische volumewerking: smalle middentravee met uitspringende deur geflankeerd door licht uitspringende, brede zijtraveeën.

Rechthoekige muuropeningen, onder meer trapzaalvenster oorspronkelijk met glas-in-loodraam; linker benedenvenster heden verbouwd tot gekoppelde venster en deur. Achtergevel met brede, uitspringende middenpartij. Eveneens symmetrisch ontwikkelde plattegrond met rechthoekige ruimten geschikt rondom de trapzaal.

Oorspronkelijke interieurversiering, haard en spreekkamermeubilair naar ontwerp van Eduard Van Steenbergen.

• VAN DEN BERGHE V., Eduard Van Steenbergen, Bouwmeester en binnenhuiskunstenaar (1889-1952), Antwerpen, 1955, 11 en platen 4-6.

Auteurs :  Steyaert, Rita