Appartementsgebouw in art-decostijl

Beschrijving

Gelegen op de grens met Borgerhout (Turnhoutsebaan). Meergezinswoning van zes bouwlagen tweede kwart 20ste eeuw. Sterk verticaal geritmeerd door halfronde erkers en de visueel per travee samenhorende, licht uitspringende plaatsing van de vensters. Horizontale afsluiting door middel van een balkonleuning voor de bovenverdieping. Begane grond met grote winkelramen en rechthoekige deuren in uiterste travee.

Auteurs :  Kennes, Hilde, Plomteux, Greet, Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

Appartementsgebouw in art-decostijl opgetrokken in opdracht van Prosper Schalckens, naar een ontwerp door de architect Victor Gorlé uit 1931. De bouwheer was zaakvoerder van het Werkhuis van Mechanische Bouwkunde P. Schalckens, gespecialiseerd in de inrichting van fabrieken en diamantsnijmachines, patenthouder van de Veni Vidi Vici 120. Schalckens vestigde de toonzaal van zijn bedrijf op het gelijkvloers, en zijn privé-appartement op de eerste verdieping, met afzonderlijke inkom-, traphal en kantoor. Het gebouw omvat verder negen appartementen, twee per verdieping ontsloten door de traphal met lift en dienstlift. Verschillend van plattegrond omvatten deze een woonkamer en keuken, en twee of drie slaapkamers met badkamer.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1931#39025.
Auteurs : Braeken, Jo