Vennestraat (Oeselgem)

Beschrijving

Bochtige weg tussen de Oosthoekstraat en de Oeselgemstraat, vormt gedeeltelijk de grens met Oeselgem. De straat liep langs het waterzieke Vennebos, indertijd eigendom van de Heer van Oeselgem en de Vennebosbeek die de grens vormt met Oeselgem. In het landboek van 1651 is er sprake van "straete van Belleghems keer naar Oesselghem". In 1673 melden de bronnen "de lambrouckstrateā€¦" waarschijnlijk in verband te brengen met de familie Lambroek die in Wakken al voorkomt in de 15e eeuw. Een afleiding daarvan is de "Broekstraat" (1718 en 1774).

In de Atlas der Buurtwegen (1846) beschreven als de weg van "Galgestraat naar de Vennebos", verwijzend naar de nabij gelegen galg aan de Galgenkouter (zie Galgestraat in Oeselgem).

De onverharde weg tegenover de Vennebosstraat leidt naar het achterin gelegen huis nummer 10 en is een restant van een oude wegel, aangeduid op de Atlas der Buurtwegen.

Landweg met hoofdzakelijk verspreide hoevebouw opklimmend tot de 19de eeuw maar met weinig authentieke bebouwing.

• DESMET J. & TAELMAN L., De roede van Tielt. Als straten gaan...praten, 2005, p. 113 en 264.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien