Gebr. Van De Woestyneplein

Beschrijving

Voorheen De Kaai of Het Kaaiken genoemd aan het "cleen leiken", gegraven in 1550-51 als vertakking van het in de 15de eeuw gegraven Leiken naar de Zuidmoerstraat. In 1561 reeds van een stenen kaaimuur voorzien. Belangrijke aanlegplaats voor de handel en nijverheid met zwaaikom voor de kaai tot de openstelling van de Vaart van Eeklo en de Nijverheidskaai in 1860. Op de deels gedempte kom werd het plein aangelegd, sinds 1921 Gebroeders Van de Woestyneplein genoemd naar Edgard en Edmond Van de Woestyne, gefusilleerd tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitsers wegens spionage. Het Leiken werd in 1959-60 overwelfd en deels overbouwd door de firma Van Damme.

• LAMPAERT L. , De geschiedenis van Eeklo, Eeklo, 1967-1973, p. 159, 403.
  • VERSTRAETE A., Zoeklicht op het Leiken, in De Eeklose Dobbelgebakkene, XIII, 2004, 1, p. 42-54.