Kerkplein

Beschrijving

Vroeger kerkhof rond de oorspronkelijke, deels tot de 13de eeuw opklimmende Sint-Vincentiusparochiekerk. Het huidige gekasseide plein in de vorm van een parallellogram wordt haast volledig ingenomen en gedomineerd door de in 1878-83 in neogotische stijl vernieuwde monumentale Sint-Vincentiuskerk naar ontwerp van architect Modeste De Noyette, met omringend grasperk omsloten door ijzeren hekken tussen neogotische hardstenen pijlers en toegankelijk via arduinen treden, geplaatst in 1899 en ontworpen door dezelfde architect. Aan de zuidzijde wordt het plein begrensd door de nieuwe achterbouw van het stadhuis en de in de 17de-eeuw op een deel van het kerkhof gebouwde huizen zogenaamd "het rotjen". Enkel de bebouwing aan de west- en noordzijde nummert op het plein. De huizenrij aan de oostzijde vormt het begin van de Kerkstraat.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen