Waterkasteellaan

Beschrijving

Laan die in het uiterste oosten van de Concessie als een noord-zuidverbinding fungeert. Gesitueerd tussen de (historische) verkavelingsblokken 49/48, 42/47, 44/46, 32/45 en 33/45 op het voormalig grondgebied van Vlissegem. De bebouwing bestaat overwegend uit villa's, die werden gebouwd in de jaren 1950 naar ontwerp van architect Leon Ide uit De Haan, een zekere stijleenheid vertonen, ontleend aan de streekeigen bouwtrant (zie witbeschilderde baksteen boven gepikte plint, scherpe pannen zadeldaken, tuitgevels met getrapte schouderstukken, sierankers, monumentale schoorstenen, steunberen, vensters met kleine roedeverdeling). De straat wordt onder meer gekenmerkt door een lichte helling die het duinenreliëf respecteert, een recht wegtracé, een geasfalteerde rijweg, duinenvegetatie en een betonnen straatelementen met straatnaambord.

• Herwaarderingsplan Concessie De Haan, Kleio en Mino, 2011.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje