Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl volgens de bouwaanvraag uit 1888 opgetrokken in opdracht van de klerk Joseph Geboers-Van der Hulst, door de aannemer Frans Dupuis.

Rijwoning met enkelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Eenvoudige lijstgevel in rode baksteen en witte natuursteen vanaf een hardstenen plint, met jaartal 1888 in cartouche, gemarkeerd door het hoger opgaand dakvenster onder een driehoekig fronton. Getoogde muuropeningen met karakteristieke diamantkopsleutels, kleurrijke tegelpanelen in de borstwering en de fries. Klassiek hoofdgestel met bewerkte houten kroonlijst als gevelbeëindiging. Houten inkomdeur met paneeldecor.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens het bouwplan beslaat de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht de begane grond.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1399#1538 (6 augustus 1888).