Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl volgens de bouwaanvraag uit 1888 opgetrokken in opdracht van de klerk Joseph Geboers-Van der Hulst, door de aannemer Frans Dupuis.
Rijwoning met enkelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Eenvoudige lijstgevel in rode baksteen en witte natuursteen vanaf een hardstenen plint, met jaartal 1888 in cartouche, gemarkeerd door het hoger opgaand dakvenster onder een driehoekig fronton. Getoogde muuropeningen met karakteristieke diamantkopsleutels, kleurrijke tegelpanelen in de borstwering en de fries. Klassiek hoofdgestel met bewerkte houten kroonlijst als gevelbeëindiging. Houten inkomdeur met paneeldecor.
De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens het bouwplan beslaat de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht de begane grond.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2022: Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/391489 (geraadpleegd op ).
Enkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl met jaartal 1888 (gevelsteen). Eenvoudige lijstgevel met hoger opgaand dakvenster onder driehoekig fronton. Karakteristieke decoratie met diamantkoppen.
Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Steyaert R. 1992: Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/11236 (geraadpleegd op ).