Pieter Colpaertsteeg

Beschrijving

Doodlopend zijstraatje van de Coupure Links; genoemd naar de bouwmeester en bouwheer die in 1840 naast zijn woonhuis op de Coupure een steegje liet bebouwen met eenvoudige arbeiderswoningen later uitgebreid door bebouwing van de zuidzijde. Eenheidsbebouwingen van meestal enkelhuizen met lijstgevels onder doorlopende kroonlijstlijn van twee bouwlagen (nummer 2 tot 24) uit het tweede kwart van de 19de eeuw of drie bouwlagen (nummer 33 tot 63) uit het vierde kwart van de 19de eeuw; met gewone rechthoekige of getoogde vensters, thans meestal met vernieuw parement of gevelcementering. Tevens enkele woningen met later aangepaste gevel van twee en een halve (nummer 1 tot 7) of twee bouwlagen (nummer 27, 29, 31) uit de 20ste eeuw. Eenvoudige kleurloze gevels en industrieel complex ter hoogte van de verspringende rooilijn.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1840//3136, 1840//3137, 1840//3139, 1841//3141.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Zuid-West, Brussel - Gent.