Itterplein

Beschrijving

Het Itterplein vormt de dorpskern van Opitter. De Itter stroomt er onmiddellijk ten westen langs. Ten zuidwesten, op een omgracht kavel op de noordelijke oever van de Itter, lag het kasteel van de heren van Opitter, gegroeid uit een laathof, leen van de graven van Loon, confer Ferrariskaart (1771-77). Het bestond steeds uit twee tegenover elkaar gelegen vleugels, zoals ook nog aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1845). Het werd in 1900 vervangen door een kasteel in neogotische stijl naar ontwerp van L. Jaminé (Hasselt). Dit verdween in de jaren 1980 om plaats te maken voor een multifunctioneel centrum.

• MANDERS J. - VERHEIJEN M., Koren op de molen. Langs de Itter, Echt, 1992, pagina 75.
  • MEUL V. - JAMINE W., Van Waterstaatskerk tot Mijncité. Een historiek van het bouwen in Limburg door drie generaties provinciale bouwmeesters Jaminé (1832-1921), (Cultureel erfgoed in Limburg; 2), Hasselt, 1999, pagina 231.