Ensemble van drie meergezinswoningen

Beschrijving

Ensemble van drie meergezinswoningen in art-decostijl naar ontwerpen van architect Karel Van Looy. De gekoppelde nummers 53-55 gebouwd in 1936 in opdracht van de melkboer-koehouder Constant Van Bauwel (Borgerhout, 1866-Borgerhout, 1938). Nummer 57 gebouwd in 1939 in opdracht van zijn zoon en opvolger Louis Van Bauwel (Borgerhout, 1910-Antwerpen, 1976), die hier later garage "Dieseltra" uitbaatte. Daarvoor liet hij in 1947 naar ontwerp van architect August Croquet een rechthoekige hangar optrekken overspannen door vier stalen spanten, ingeplant achter de woning over de volledige oppervlakte van het perceel.

Rijwoningen met enkelhuisopstand van twee tot drie ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. Lijstgevels in baksteenbouw met spaarzaam gebruik van witte natuursteen, constructieve onderdelen uit gewapend beton bekleed met 'terra-nova' en een plint uit blauwe hardsteen. Karakteristieke erkers, balkons met metalen buisleuning en radvensters. Voorts rechthoekige, deels overluifelde, muuropeningen.

Volgens de bouwplannen omvatten de gespiegelde meergezinswoningen (nummers 53-55) elk drie huurkwartieren, ontsloten door de zijdelings ingeplante, gemeenschappelijke inkom- en traphal. Zij bestaan uit een voor- en achterkamer, met keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw. De bovenwoningen beschikken bijkomend over een badkamertje boven de inkomhal. De derde meergezinswoning (nummer 57) omvat eveneens drie huurkwartieren die uit een enfilade van drie kamers en een keuken bestaan, de bovenwoningen met twee extra kamers boven de doorrij in de rechter travee.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1399#15863 (27 april 1936, nummers 53-55), 1229#996 (11 maart 1939, nummer 57) en 179#10777 (1947, garage).