Interbellumwoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Borgerhout
Straat Wolfjagerslei
Locatie Wolfjagerslei 18, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Interbellumwoning

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is beschermd als monument Woning V. Van Den Berghe

Deze bescherming is geldig sinds 15-03-1995.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Enkelhuis in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van Eduard Van Steenbergen van 1928; opgetrokken als "opbrengsthuis met twee gelijkvormige bovenverdiepingen" op L-vormige plattegrond, benedenverdieping met aansluitend terras in de oksel. De identieke, apart verhuurbare bovenverdieping waren eveneens voorzien van keuken en wasplaats.

Baksteenbouw met verhoogde begane grond gekarakteriseerd door de hoekige, gebroken lijnen van erkers die de scheefheid van de voorgevel, opgelegd door de perceelsvorm, verdoezelen. De brede erker links en de verticaliserende overhoekse smalle erker van de ingangstravee rechts verlenen de gevel een eigen karakter waarvan het uitzicht licht gewijzigd werd door de bouw van een keldergarage onder leiding van de oorspronkelijke architect (1952). Originele, ritmerende roedeverdeling van de rechthoekige muuropeningen en begane grond met decoratief metselverband. Karakteristiek gebruik van glas in lood.

Licht gewijzigde binneninrichting en meubilering van bijkeuken, jongenskamer, woonkamer en bibliotheek eveneens naar ontwerp van Eduard Van Steenbergen, die in 1940 tevens het eetkamermeubilair ontwierp.

  • EYCKERMAN T., Gids voor Antwerpen. Moderne Architektuur, Turnhout, 1989.
  • VAN DEN BERGHE V. & VAN DE VELDE H., Eduard Van Steenbergen, Bouwmeester en binnenhuiskunstenaar (1889-1952), Antwerpen, 1955, 16 + Platen 66-67.

Bron: Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. & Himler A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 3ND, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 1992

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Wolfjagerslei

Wolfjagerslei (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.