erfgoedobject

Interbellumwoning

bouwkundig element
ID
11243
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11243

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellumwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Woning V. Van Den Berghe
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Enkelhuis in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van Eduard Van Steenbergen van 1928; opgetrokken als "opbrengsthuis met twee gelijkvormige bovenverdiepingen" op L-vormige plattegrond, benedenverdieping met aansluitend terras in de oksel. De identieke, apart verhuurbare bovenverdieping waren eveneens voorzien van keuken en wasplaats.

Baksteenbouw met verhoogde begane grond gekarakteriseerd door de hoekige, gebroken lijnen van erkers die de scheefheid van de voorgevel, opgelegd door de perceelsvorm, verdoezelen. De brede erker links en de verticaliserende overhoekse smalle erker van de ingangstravee rechts verlenen de gevel een eigen karakter waarvan het uitzicht licht gewijzigd werd door de bouw van een keldergarage onder leiding van de oorspronkelijke architect (1952). Originele, ritmerende roedeverdeling van de rechthoekige muuropeningen en begane grond met decoratief metselverband. Karakteristiek gebruik van glas in lood.

Licht gewijzigde binneninrichting en meubilering van bijkeuken, jongenskamer, woonkamer en bibliotheek eveneens naar ontwerp van Eduard Van Steenbergen, die in 1940 tevens het eetkamermeubilair ontwierp.

  • EYCKERMAN T., Gids voor Antwerpen. Moderne Architektuur, Turnhout, 1989.
  • VAN DEN BERGHE V. & VAN DE VELDE H., Eduard Van Steenbergen, Bouwmeester en binnenhuiskunstenaar (1889-1952), Antwerpen, 1955, 16 + Platen 66-67.

Bron     : Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. & Himler A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 3ND, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Steyaert, Rita
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Interbellumwoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11243 (Geraadpleegd op )