Waregemstraat

Beschrijving

Onderdeel van de oost-west verlopende hoofdas in de gemeente, vertrekkende van de Hoogstraat over het gehucht Molenhoek naar Waregem zie naamgeving. Deel uitmakend van de oude heerweg van Kortrijk naar Gent. Wegtracé met rechtlijnig karakter, nagenoeg hetzelfde als eind 18de eeuw, zie Ferrariskaart (1770-1778). Deze weg werd reeds in 1716 gekasseid. Voormalige vestigingsplaats van de molen "te Zande", een korenmolen, die reeds vermeld wordt in 1420 en in 1514. De molen lag op grond van de heerlijkheid Nieuwenhove in Waregem, maar de molen zelf behoorde toe aan de heerlijkheid Buusveldt en Winghene. De molen wordt voor het eerst afgebeeld op de "figuratieve kaart van de heerlijkheid van de parochies Desselgem en Beveren..." (1675). De molen werd gesloopt circa 1895. Enkele meters verder werd in 1768 een tweede molen opgericht, een oliemolen, gelegen op gronden van de spijker van Harelbeke. Naar verluidt werd de molen in 1800 vernield door storm en werd pas heropgebouwd circa 1815. In 1888 brandt de houten staakmolen volledig uit. Deze molen wordt vervangen door de huidige stenen molen zogenaamd "ter Geest en ter Zande".

Zeer gevarieerd bebouwingsbeeld met voornamelijk verspreide bebouwing. In de dorpskern en het gehucht Molenhoek ook rijbebouwing. Opvallende toename van bebouwing sinds het begin van de 20ste eeuw.
Tal van eenvoudige burgerwoningen met bakstenen lijstgevels verfraaid door het gebruik van gele sierbaksteen en/of arduin, en/of gele sierbaksteen: nummers 23, 31, 33, 38, 46-48, 56, 78-86, 380, 422, 510-512 en 511-515. Nummer 42, met geschilderde bakstenen lijstgevel met muizentandfries en rechthoekige bovenvensters onder ijzeren I-balk en met gekleurd glas in de bovenlichten.
Ook verschillende arbeiderswoningen van één bouwlaag onder meer nummer 114, nummer 126, nummers 158-160 met aflijnende muizentandfries, nummers 241-243 met aflijnende muizentandfries en aangepaste muuropeningen.
Tal van interbellumwoningen onder meer nummer 128, portaal met afgeronde hoeken en ramen met horizontale roedeverdeling; nummer 182 met typerende driezijdige erker; nummer 319 met sterk gereinigd en aangepast gevelparement met kenmerkend bolornament.
Ook industrie zie nummer 621, "Weverij G. Verstraete & J. Verbauwede", muurtje aan de straatzijde doorbroken door kapel van na 1950 met kruisbeeld. In het begin van de straat, voormalige vestigingsplaats van brouwerij De Meester.
Nummer 286, vestigingsplaats van de voormalige historisch belangrijke hoeve "Goed ter Boucken" of "Ter Broucke", centrum van de gelijknamige heerlijkheid, maar thans aangepast aan residentiële woonfunctie. De heerlijkheid hing rechtstreeks af van graaf van Vlaanderen via zijn leenhof in Harelbeke. De oudste schriftelijke bronnen gaan terug tot 1396. Erfoprit gemarkeerd door twee vierkante pijlers bekroond door piramidevormige spits.

• DEFRAYE L., Deerlijk in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, afb. 26.
  • DEGRANDE V., Inventaris kapellen West-Vlaanderen, gemeente Deerlijk, onuitgegeven, z.p.
  • DESPRIET P., Deerlijkse Hoeven. 4. Het goed Ter Boucken, in Derlike, nr. 3, 1980-1981, p. 80-89.
  • Hoevengids Deerlijk, Deerlijk, 1991, p. 23, 99.
  • MATTELAER P., De molens van Deerlijk, Deerlijk, 1993, p. 40-45, 46-54.
  • TACK L., Een studie van het Deerlijkse wegennet tussen 1950 en 2000 (dl. I), in Derlike, jg. 24, nr. 1, 2001, p. 15.

Auteurs: De Gunsch, Ann