Euromarktlaan

Beschrijving

Rechte straat tussen de Beneluxlaan ten zuiden en de Sint-Janstraat ten noorden. In 1829 gekend als het "Roodeboomstratjen", later vervormd tot "Rozenboomstraat", zogenaamd naar herberg "De Roozenboom" eertijds gelegen aan de noordzijde van de Sint-Janstraat en vermeld op de Atlas der Buurtwegen (1847). Huidige benaming vanaf 1964-1965 als verwijzing naar de Europese Economische Gemeenschap bij de uitbouw van de Europawijk (1965-1975), begrensd door de Sint-Janstraat ten noorden, de Ringlaan ten oosten, de Felix D'hoopstraat ten zuiden en de Europalaan ten westen. Circa 1970 krijgt de nieuwe verkaveling ten noordwesten van de Sint-Janstraat dan de vrijgekomen naam "Rozenboom" of "Rooseboom" met onder meer de Rozenboomlaan.

Tracé stemt grotendeels overeen met dat van een landelijke weg weergegeven op de Atlas der Buurtwegen; tevens weergave van een windmolen op de oostelijke hoek met de Sint-Janstraat, naar verluidt hier gelegen tot circa 1900. Losstaande eengezinswoningen in tuin uit de tweede helft van de 20ste eeuw, meegaand met de bebouwing van de verkaveling in de Europawijk. Op de zuidoostelijk hoek met de Jozef Baertstraat, "Hotel Shamrock" (nummer 24), grote villa in tuin met parking, horeca-uitbating sinds 1971.

• Gids voor Groot-Tielt 1987, Tielt, 1987, p. 83.
  • HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 215.