Generaal Maczekplein

Beschrijving

Plein gelegen ten noorden van het historisch stadscentrum en de Lakenmarkt met stratentracé van het kruispunt Bruggestraat - Pontweg ten noorden tot de Tramstraat ten zuiden; aan westzijde L-vormige uitloper tot aan de "Tuin De Brabandere", aan oostzijde uitgestrekte sportterreinen en -hal langs de Sportlaan.

Zogenaamd naar Stanislaw Maczek (Szczerzec, 1892 - Edinburgh, 1994), generaal en aanvoerder van de Eerste Poolse Pantserdivisie die op 8 september 1944 de stad bevrijdt van de Duitse bezetter. Hierdoor ontstaat een blijvende band zie onder meer ook de benaming van het Polenplein, de graven van de Poolse gesneuvelden op het militair kerkhof en de drie gedenkstenen in de stad, geplaatst op de locatie waar Poolse militairen sneuvelden. Generaal Maczek krijgt reeds in 1944 het ereburgerschap van de stad en ter zijner ere wordt aan de Markt de "Stanislaspoort" opgetrokken (zie Markt).

Plein aangelegd bij de bouw van het stedelijk zwembad in 1974 op de plaats waar tot dan "Den Brugstok", een smal voetgangersbrugje of vondel, gelegen is. Sedert 1979 staat er ook als herdenking een Shermantank opgesteld van het type waarmee de stad bevrijd werd, in 2002 ondergebracht in een groter huldemonument en verplaatst naar de noordwestzijde van het plein.

Nummer 3, stedelijk zwembad van 1974 naar ontwerp (1973) van architect A. Van Akker (Gent). Vrijstaand volume met platte bedaking, bruinbakstenen parement en doorgetrokken beglazing met roedeverdeling.

Nummers 5-7, "Europahal", opgericht in 1999 naar ontwerp (1998) van architectenbureau Buro II uit Roeselare, dit in opdracht van het Tieltse stadsbestuur ter vervanging van de oude Europahal van 1969.

Aan de noordzijde van het plein, gerestaureerde bakstenen tuinmuur met kruiswegnisjes, een restant van de ommuring van 1724 van een deel van het klooster van de Grauwe Zusters in de Bruggestraat, met name het voormalige "Hauweelhof", dat circa 1649-1652 via schenking door Lodewijk Van Ryckegem bij het kloosterdomein wordt gevoegd. Thans afscheiding van "Tuin De Brabandere" die voorheen behoort bij het "Huis De Brabandere" in de Bruggestraat en occasioneel door de stad wordt opengesteld voor het publiek (zie Bruggestraat nummer 41).

• Stadsarchief Tielt, Bouwaanvragen Tielt, 1971/89; 1998/265.
  • Gids voor Groot-Tielt 1987, Tielt, 1987, p. 137.