Ondankstraat (Tielt)

Beschrijving

Gebogen straat met landelijk karakter die de Ruiseleedsesteenweg ten noorden verbindt met de Kanegemstraat ten zuiden. Het noordelijk deel tot de Flessestraat (Kanegem) vormt de grens met het grondgebied van Kanegem; een klein deel loopt op het grondgebied van Aarsele.

Volgt eertijds de grens van de "Tommehoek", één van de 17de-eeuwse prekadastrale indelingen van Tielt-buiten. Tracé van de weg op de Ferrariskaart (1770-1778) met scherpere bocht weergegeven, mogelijk later gedeeltelijk aangepast of rechtgetrokken. Aan noordwestzijde wordt het gehucht "Boekboom" vermeld, zogenaamd naar een oude hofstede in 1645 gekend als "een stedeken ghenaamt Den Boucboom" (zie Boekboomstraat).

Wordt in de Atlas der Buurtwegen (1847) weergegeven als onderdeel van de "chemin intérieur du lieu dit Aarseelekappelle au cabaret dit den Ondank". De "Ondank" is eertijds een herberg met bijhorende tramhalte op het grondgebied van Tielt aan het kruispunt met de Ruiseleedsesteenweg (zie Ruiseleedse Steenweg nummer 85). De naam "Ondank" zou tevens wijzen op de onvruchtbare grond waarop deze gebouwd is. Tevens wordt op de Atlas der Buurtwegen een voetwegje aan de westzijde weergegeven die de verbinding maakt met de Ruiseleedsesteenweg, thans verdwenen.

Landelijke weg met agrarisch karakter en enkele sterk gerenoveerde hoeves, onder meer nummer 1 met bewaard bakstenen bijgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen). Nummer 23, oorspronkelijk hoevetje met witgekalkt woonhuis (nieuwe muuropeningen) en aangebouwde lagere stal onder pannen zadeldaken met verspringende nok, thans uitgebreid met nieuw woonhuis.

Aan de zuidzijde, enkele losstaande eengezinswoningen daterend uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

• HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 56, 230.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter