Vrouwenstraat

Beschrijving

Korte rechte straat die de markplaats (Aarsele-Dorp) verbindt met de Aarselestraat en de Sterrestraat ten zuiden. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) wordt de straat niet benoemd. Voor het eerst als "Vrouwestraat" vermeld in 1902. De kasseiweg wordt in 1954 geasfalteerd.

In de 19de eeuw voornamelijk functie als winkelstraat, thans gewijzigd tot woonfunctie. In 1814 waren er schoenmakers, klompenmakers, een koperslager, een kleermaker en een herbergier gevestigd. Omstreeks 1900 bevinden er zich een aantal herbergen zoals "De Rooster", "Den Olifant" en "Het Gouden Hoofd". Voor 1823 fungeerde het huis op de hoek met de Waterstraat (nummer 1) als gemeentehuis.

Beide zijden van de straat zijn reeds bebouwd in de tweede helft van de 18de eeuw, zie Ferrariskaart (1770-1778). De oorspronkelijke basisbebouwing bestaat uit 18de- en 19de-eeuwse eenlaagsbouw, met uitzondering van het "Leeuwenhuis" (zie nummer 10) en enkele tweelagige woonhuizen aan de oostzijde van de straat. Deze volumewerking is deels behouden, de resterende eenlaagsbebouwing nummers 2, 7 en 8 en tweelaagsbebouwing (nummers 1, 3, 5, 9) heeft tijdens de tweede helft van de 20ste eeuw een nieuw parement verkregen, nummers 4-6 en 11 werden tijdens de 20ste eeuw opgehoogd. Oorspronkelijke muuropeningen grotendeels gewijzigd. Bij de beschietingen van 1940 worden enkele huizen, onder meer nummer 9, zwaar beschadigd.

Nummers 4-6 wordt naar verluidt herbouwd in 1922, registratie bij kadaster in 1926. Thans gescheiden in twee woningen, vroeger één woonhuis met poort. Breedhuis van vier traveeën in rode baksteen onder zadeldak in mechanische pannen. Gebruik van witte baksteen voor horizontale witte banden. Houten kroonlijst op klossen boven tandfries met afwisselend gebruik van witte baksteen. Getoogde muuropeningen met natuurstenen onderdorpels, op begane grond voorzien van ijzeren lateien (I-profiel); vernieuwd schrijnwerk.

Nummer 5 in verankerde rode baksteen van vier traveeën en twee bouwlagen, met gecementeerde plint, onder zadeldak in mechanische pannen. Getoogde muuropeningen waarin nieuw schrijnwerk (kunststof). Voormalige poortopening in rechtertravee. Nieuw rechthoekig venster in gecementeerde omlijsting. Naar verluidt daterend uit het einde van de 19de eeuw.

Nummer 11 met witgekalkt bijgebouw onder zadeldak, gedateerd in noordelijke zijgevel met ruitvormige datumsteen: "1871", zijpuntgevel afgeboord met tandfries.

• Dexia-archief, Prentkaartencollectie, Brussel.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Aarsele, 1926/13.