Aarselekapellestraat (Kanegem)

Beschrijving

Noord-zuid georiënteerde landelijke weg met licht gebogen tracé die de Kanegemstraat ten noorden verbindt met de Oude Gentweg (Aarsele) ten zuiden. Maakt voor de aanleg van de Neringenstraat in 1856 deel uit van de belangrijkste verbindingsroute tussen Kanegem en Aarsele. Zogenaamd naar de "Aarselekapelle", een 16de-eeuwse kapel waarrond zich een gelijknamige wijk heeft gevormd met herberg en afspanning, omgeven door linden en gelegen aan het kruispunt met de oude handelsweg Tielt-Gent (zie Aarsele, Oude Gentweg). De kapel komt reeds voor in de eerste helft van de 17de eeuw, aangeduid op de kaart uit 1629, gemaakt door Lodewijk De Bersacques. Voorheen samen met de Nagelstraat in het verlengde ten noorden, "Pontestrate" genoemd, zie landboek Kanegem, kaart 1ste kanton (1762). Op de Ferrariskaart (1770-1778) weergegeven als grotendeels afgezoomd door bomenrijen. In 1846 als "Aerseeleweg" vermeld (zie Atlas der Buurtwegen). Ten zuidwesten van de dorpskern spreidt zich het "Merschkouterken" uit, eerste vermelding in renteboek van heerlijkheid het "Beexschen" (1570). Deze hofkouter sluit aan bij hoeve "Goet ter Meersch" in de Pontestraat (zie Aarsele, Deinsesteenweg ).

Noordelijk deel met woonfunctie. Losstaande eengezinswoningen uit de tweede helft van de 20ste eeuw, aan westzijde onder meer schuin op de weg ingeplante enkelhuizen, aan oostzijde voornamelijk meegaand met de recent uitgebouwde wijk Ter Kouter. Zuidelijk deel met behouden agrarisch karakter.

• DE BRABANDERE R., De Kanegemse kouters, een uniek restant van het oudste cultuurlandschap, in De Roede van Tielt, jg. 26, nummer 3, 1995, p. 142.
  • DE BRABANDERE R., Kanegem, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 9 en 51.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel I, Brugge, 1914, kolom 138.

Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter