erfgoedobject

Landhuis Drakenhof

bouwkundig element
ID
11266
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11266

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Drakenhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Aan het straatbeeld onttrokken landhuis in beboomde tuin met vijver; teruggaand op de hoeve "Santberch", in 1682 door de gezusters Hassinck tot hof van plaisantie omgebouwd; deze familie voerde een draak in haar schild. Het domein met stenen speelhuis, hovingen en pachterswoningen kwam, na verschillende eigendomswisselingen in 1876 het bezit van handelaar J.B. De Winter, die het bestaande huis in 1890 met twee traveeën, een zijportaal en een achtergebouw vergrootte. Bij de verkoop in 1935 werd de strook grond aan de straat verkaveld mits het openlaten van een toegang: de garage naast het hoofdgebouw is van 1934.

In 1940 werd het goed in beslag genomen door de Duitse luchtmacht (zie nabijheid vliegveld), waarbij huis en tuin zware schade leden; in de tuin, commandobunker van gewapend beton onder kegelvormig dak, opgetrokken door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog en enkel bemand bij luchtalarm.

Rechthoekig noord-zuid georiënteerd landhuis opklimmend tot 17de eeuw en vergroot in 1890; latere aanpassingen.

Oostelijk voorgebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak (nok loodrecht op de straat); centrale dakkapel met vleugelstukken en driezijdig fronton waarin inscriptie 1682; dubbelhuis met bepleisterde en beschilderde, verankerde voorgevel waarin rechthoekige naar boven toe verlagende vensters met verzonken dorpels van arduin; alleen de luiken op de begane grond bleven bewaard; later portaal.

Gelijkaardig opgebouwd westelijk achtergebouw van vijf traveeën in baksteen; het leien schilddak met opengewerkt klokkentorentje, is sedert augustus 1991 (opnieuw) voorzien van een vergulde draak en windwijzer door kunstsmid L. Daems uit Lier.

  • S.N., De draak van het Drakenhof te Deurne, (Heemkundig Handboekje voor de Antwerpse regio, XXXIX, nummer 2, juni 1991).
  • S.N., Die Gibu Gazette, XX, nummer 3, augustus 1991.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Landhuis Drakenhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11266 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.