Geografisch thema

Ondankstraat (Kanegem)

ID
10944
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10944

Beschrijving

Gebogen straat met landelijk karakter die Ruiseleedsesteenweg ten noorden verbindt met de Kanegemstraat (Tielt) ten zuiden. Vormt van de steenweg tot de Flessestraat de grens Tielt - Kanegem. Het verloop van de weg wordt op de Ferrariskaart (1770-1778) met een scherpere bocht en aan weerszijde beboomd weergegeven, mogelijk wordt het tracé later gedeeltelijk aangepast of rechtgetrokken. Vermelding van toponiem "Boekboom". Wordt in de Atlas der Buurtwegen (1846) weergegeven als onderdeel van de "chemin intérieur du lieu dit Aarseelekappelle au cabaret dit den Ondank" (zie Flessestraat en Ruifelstraat). De "Ondank" was een herberg met bijhorende tramhalte op grondgebied Tielt, op het kruispunt van de Ondankstraat met de Ruiseleedsesteenweg (zie Tielt, Ruiseleedsesteenweg). De benaming "Ondank" zou wijzen op de onvruchtbare grond waarop het gebouwd werd.
Landelijke weg met behouden agrarisch karakter, verspreide hoevebouw.

  • DE BRABANDERE R., Kanegem, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 56, 230.

Bron: CALLAERT G. & SANTY P. met medewerking van BOONE B., DEVOOGHT K. & MOEYKENS S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Tielt, Deel I: Stad Tielt (straten A-R), Deel II: Stad Tielt (straten S-Z), Deelgemeenten Aarsele, Kanegem en Schuiferskapelle, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL29, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda; Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    't Merelhof

  • Omvat
    Eenlaagse hoeve

  • Omvat
    Kapel Van Maele

  • Is deel van
    Kanegem

  • Is gerelateerd aan
    Ondankstraat (Tielt)


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ondankstraat (Kanegem) [online], https://id.erfgoed.net/themas/10944 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.