Geografisch thema

Kersouwkensstraat

ID
11027
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11027

Beschrijving

Straat met een quasi recht tracé, vanaf een bocht in de Ruddervoordestraat tot aan de Bosdreef. De Ruddervoordestraat en de Kersouwkensstraat vormen in oorsprong één geheel dat in 1500 bekend staat als "Cassoustraete" of "Straete naar 't Zuudvelt", in 1651 als "Kassouwstraete". Het tracé is als dusdanig aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). De straat loopt naar het gehucht "Popert" en loopt dood op het nog onontgonnen oostelijk deel van Torhout, deels bosgebied en deels deel uitmakend van "'t Zuudvelt" (deel van het grotere "Lichtervelde Veldt"). De huidige benaming komt tot stand aan het einde van de 19de eeuw. Kersoude, carsoude, kersouwe en kersouwken verwijzen in het Middel-Nederlands naar 'madeliefje' of 'waterkers' (cresson of kersoen).

In 1860 wordt de weg gekasseid, in de tweede helft van de 20ste eeuw wordt het een betonweg. De verspreide bebouwing langs de straat komt pas tot stand vanaf het laatste kwart van de 19de eeuw (cf. vergelijking kaarten van het Militair Cartografisch Instituut). De straat heeft voornamelijk een residentieel karakter. Verderop nog weides en bos.

  • MESTDAGH M., Torhout. De geschiedenis van een stad, Torhout, 2000, p. 198.
  • PYCK M., De historiek van de Torhoutse straten en straatnamen. Deel 1: Het agrarisch gebied ten O. en N.O. van het stadscentrum, in Jaarboek van de Geschied- en Heemkundige kring Het Houtland, Torhout, 1976, p. 12-13.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MOEYKENS S. & CALLENS T. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Torhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL28, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Villa

  • Is deel van
    Torhout


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kersouwkensstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/11027 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.