Bredestraat (Antwerpen)

Beschrijving

Tussen Kleine Markt en Begijenstraat. Straat uit begin 14de eeuw, zie de stadsvergroting van 1291-1314. Aanvankelijk kreeg ze dezelfde naam als haar smallere zuidelijke buur, de Begijnenstraat. Huidige benaming in gebruik sedert eerste helft 16de eeuw.

Overwegend banale lijstgevels van drie bouwlagen, grijs gecementeerd op met gekleurd bakstenen parement uit eerste kwart 20ste eeuw. De nummers 9-13: symmetrisch opgezette eenheidsbebouwing (eerste kwart 20ste eeuw), nummers 31-33 art-decogevel (circa 1930). De nummers 27, 35 en 10 onder diepgericht schilddak, nummer 32 met bewaarde krulspie-ankers. Prachtige hoekhuizen nummers 2-4-6-8 uit 17de, 18de, 19de eeuw.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine