Sint-Fredeganduskerkhof

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Deurne
Straat Lakborslei
Locatie Lakborslei zonder nummer, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als cultuurhistorisch landschap Parochiekerk Sint-Fredegandus: kerkhof

Deze bescherming is geldig sinds 14-10-1976.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Sint-Fredeganduskerkhof

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Rondom de Sint-Fredeganduskerk gelegen begraafplaats, in 1885, 1924 en 1928 in noordelijke richting vergroot.

Vrij gestructureerd landschapskerkhof ingedeeld in perken, geconcipieerd rond een centrale as, de zogenaamde Christusweg. Ingevolge de sluiting der kerhoven binnenin de stad (1784) werden talloze Antwerpse prominenten hier begraven, onder meer J. De Laet, volksvertegenwoordiger; G. Legrelle en A. Hertogs, burgemeesters van Antwerpen; G. Cogels en Fl. Pauwels, burgemeesters van Deurne; W. Van Lissum, laatste monnik van de Sint-Michielsabdij; C. Teichmann, stichteres van het kinderziekenhuis en M.-E. Belpaire, boegbeeld van de Vlaamse Beweging; A. Maquinay, medestichter van de American Petroleum Company Exxon (Esso); J. Claes, V. Durlet, E. Gife, bekende Antwerpse architecten; E. Deckers, beeldhouwer; E. De La Montagne, kunstschilder; A. De Weerdt, volkszanger.

Oudste, nogal chaotisch opgestelde graven rondom de kerk met onder meer calvarie en grafkelder, 1849, voor W. Van Lissum; de meeste graven op het beschermde gedeelte, in eclectische stijl, daterend tussen de eerste helft van de 19de eeuw en de Tweede Wereldoorlog; meest stijlzuiver zijn de neogotische grafkapel van de familie Collin-Verellen, het neogotische grafmonument voor C. Teichmann en het neoclassicistische van de familie Maquinay. Van slechts enkele kennen we de architect: monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog, naar ontwerp van E. Van Not, graf Rombouts-De Schutter naar ontwerp van L. Theys, G. Cogels naar ontwerp van Th. De Grooff, familie Robert naar ontwerp van G. Bascourt, Passenbrander naar ontwerp van F. Hompus, De Ridder-De Backer naar ontwerp van E. Van Opstal; enkele beeldhouwers zijn: F. Clerens, Ch. Costers, A. Lanckridt; veel voorkomende steenkappers zijn: C. Rousseau (Deurne), Ph. Vermeulen (Borgerhout), Cl. Jonckheer en V. Patteet (Kiel).

In Perk J Weg 324 bevindt zich het grafmonument Nollet, in 1947 ontworpen door architect Renaat Braem voor Jaspar Nollet (1902-1944) en Marguerite De Clerk, uitgevoerd in gefrijnd en gebouchardeerd arduin.

  • VAES L., Het geklasseerde gedeelte van het St.-Fredeganduskerkhof te Deurne, voorlopige titel van licentiaatsverhandeling, Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde R.U.G., in voorbereiding.

Bron: Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. & Himler A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 3ND, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Plomteux, Greet

Datum tekst: 1992

Aanvullende informatie

Bij de informatie over het Sint-Fredeganduskerkhof staan enkele foto's. Een ervan toont de graven van de oorlogsinvaliden. Al die graven werden begin van de jaren negentig overgebracht naar het Ruggeveldkerkhof, eveneens in Deurne. Het grote monument "Doden herleven, levenden waken" ter herdenking van de slachtoffers van de Naziterreur werd wel behouden. Op het gedenkteken staan namen van politieofficieren en politieagenten, verdienstelijke medewerkers van het gerecht en van de gemeentelijke overheid die overleden in Duitse concentratiekampen. De architect van het monument is P. De Meyer, beeldhouwer R. Boschmans.

Windey, Marcel (06-02-2014 )

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Lakborslei

Lakborslei (Antwerpen)

omvat Grafmonument Nollet-De Clerck

Lakborslei zonder nummer, Antwerpen (Antwerpen)

omvat Monument Overleden Politieke Gevangenen

Lakborslei zonder nummer, Antwerpen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.