Geografisch thema

Brouwersvliet

ID
11126
URI
https://id.erfgoed.net/themas/11126

Beschrijving

Tussen Van Meterenkaai en Falconplein, aanvankelijk "Eerste Vliet" genoemd.

Straat genoemd naar de gracht die rond 1410 samen met de Ankerrui en de Oude Leeuwenrui gegraven werd als vestinggracht van de vierde stadsvergroting. De stadsgracht, gedempt rond 1880, was indertijd ten westen begrensd door de Eerste of Brouwersbrug en ten oosten door de Cisterne- of Pisternebrug; aanvankelijk was er alleen aan de noordzijde een doorlopende kaaiweg ter hoogte van de Rouaanse Vliet van aan de Brouwersbrug tot de Kriekenstraat (nu nog steeds Rouaanse kaai). Op de Brouwersvliet gaven verscheidene brouwerijen uit.

Thans brede baan van twee rijvakken gescheiden door een parkeerstrook met fietspad en een dubbele rij platanen. Noordzijde bebouwd met magazijnen en op de hoek met het Van Schoonbekeplein afgesloten door een moderne hoge bouw. Zuidzijde met 19de- en 20ste-eeuwse bebouwing beginnend met een indrukwekkend bakstenen complex (nummer 6) in middeleeuwse stijl (rond 1900). Voorts bepleisterde en beschilderde (nummers 12, 14, 22-24-26, 32-34 en 38) of bakstenen (nummers 40-42) lijstgevels van drie à vier traveeën en drie of vier verdiepingen opgehoogd met bossages (nummer 12), lijsten, panelen of opengewerkte borstweringen en balkons: rechthoekige vensters soms geaccentueed door gebogen (nummer 32-34) of driehoekige (nummer 12) frontons; enkele bewaarde neo-classisistische houten winkelpuien (nummers 22-24, 40 en 42).


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis in neoclassicistische stijl

  • Omvat
    Hoekcomplex in neoclassicistische stijl

  • Omvat
    Stokerij De Fortuin

  • Omvat
    Ventilatiegebouw Waaslandtunnel

  • Omvat
    Waaslandtunnel

  • Is deel van
    Antwerpen - Stadsuitbreiding tot aan de 16de-eeuwse Spaanse Vesten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwersvliet [online], https://id.erfgoed.net/themas/11126 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.