Everdijstraat

Beschrijving

Tussen Kammen- en Korte Gasthuisstraat. De naam "Everdeistrate" vinden we voor het eerst vermeld in 1282. Hij zou verband houden met een zekere Everdeius de Lillo die schout was van 1286 tot 1293. In 1921 werd de straat verbreed, zie verspringing van de rooilijn. Bijzonder statige westzijde met waardige vertegenwoordiging van 16de-, 17de-, 18de- en 19de-eeuwse stijlen; op nummer 45 na alle met lijstgevel. De ontpleisteringswoede van de laatste jaren dreigt de eens zo gevarieerde straatwand te herleiden tot een monotone reeks rode bakstenen gevels. Tussen Kammen- en Lombardenstraat: bepleisterde of gecementeerde woonhuizen uit het vierde kwart van de 19de eeuw, nummer 11 met oude kern zie krulspie-ankers; hoekcomplex Kammenstraat te dateren circa 1930, hoekcomplex Lombardenstraat te dateren in het derde kwart van de 20ste eeuw. Oostzijde op enkele gevels na (gereconstrueerde topgevels van 1925-29 en 1977) volledig gesloopt in de jaren na 1950 om plaats te maken voor het Administratief Centrum naar ontwerp van architect R. Braem en een winkelwandelcentrum, naar ontwerp van de architecten E. Posson, I. Vande Wiele en J. Fuyen.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine