Falconrui

Beschrijving

Loopt van Hessen- naar Falconplein. Vermoedelijk gegraven circa 1314 als vestgracht; deze rui die in 1827 overwelfd werd, werd gebruikt dor de wevers en de ververs, vandaar ook "Wol(wevers)- of Vuilrui" geheten. Banale zuidzijde met grote gaten tussen de nummers 4 en 16 en de nummers 16 en 24 (achtergevels Klapdorp). Van de vroegere bebouwing resten nog de nummers 32, 34-36, 58 en het verbouwde nummer 72. Noordzijde met vooraan (nummer 21) het "Internationaal Zeemanshuis" (1952-55) naar ontwerp van P. Smekens en H. Wittocx, verder de godshuizen Jan Van der Biest (nummer 33) en Cornelis Lantschot (nummer 47) en het Hessenhuis (nummer 51). Nummer 37: smalle gang met zeven arbeidershuisjes, beschilderde bakstenen gevels met getoogde muuropeningen (19de- 20ste eeuw).

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine