Groendalstraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Groendalstraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Tussen Huidevetterstraat en Wiegstraat, uitgevend op de "Wilde Zee". Gelegen juist buiten de middeleeuwse omwalling, oorspronkelijk bedding van een beek, die van de natte gasthuisbeemden naar de Meir liep; vandaar de benaming. Waarschijnlijk ontstaan bij de derde stadsvergroting in 1291-1314. Stemmig, smal straatje, sinds 1972 winkelwandelstraat, met grillige rooilijn, versmallend naar de Huidevettersstraat. Tamelijk homogene kleinschalige gevelwanden met gelijke kroonlijsthoogte, voornamelijk met bepleisterde en beschilderde 19de-eeuwse lijstgevels, met winkelpuien; bewaarde oudere kernen verraden door muurankers, dakhelling, dakkapellen en ordonnantie, zoals nummers 11, 13, 19, 2, 8, 16, 22, geritmeerd door enkele punt- (nummer 5) en trapgevels (nummers 17, 18, 20). In de 17de eeuw was hier een bakkersgang met drie huisjes (nummer 18-20), thans verdwenen.

Bron: De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.

Auteurs: Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Datum tekst: 1979

Relaties

omvat Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Groendalstraat 24, Antwerpen (Antwerpen)

omvat Sint-Christoffel

Groendalstraat 18-20, Antwerpen (Antwerpen)

omvat Traditioneel diephuis

Groendalstraat 5, Antwerpen (Antwerpen)

omvat Traditioneel diephuis

Groendalstraat 17, Antwerpen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.