Kelderstraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Kelderstraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Tussen Komedieplaats en Armeduivelstraat. Ontstaan circa 1550 bij het vernieuwen van dit stadskwartier door Gilbert Van Schoonbeke en later (18de eeuw) "Kelderstraat" genoemd naar de talkrijke kelders onder het tapissierspand, dier er dienst deden als opslagplaats. Zuidzijde geheel ingenomen door het K.N.S.-gebouw. Noordzijde met heterogene bebouwing, bestaande uit neoclassicistische bepleisterde en beschilderde lijstgevels meest met tot winkelpuien verbouwde begane grond. Nummer 2 met getoogde vensters op de tweede bouwlaag en driehoekig bekroonde dakkapel, nummer 3 met rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen en bewerkte sleutels, nummer 8 gemarkeerd door geblokte penanten en pilasters, boven de kroonlijst voorzien van vier fraaie houten dakkapellen, nummer 10 gecementeerd, echter met behoud van muurankers onder meer gekrulde spieën. Opvallend hoekhuis (nummer 1) in tradtionele bak- en zandsteenstijl.

Bron: De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.

Auteurs: Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Datum tekst: 1979

Relaties

omvat Het Keysershof

Schuttershofstraat 12, Kelderstraat 1, Antwerpen (Antwerpen)

omvat Meergezinswoningen in neoclassicistische stijl

Schuttershofstraat 26, Antwerpen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.