Korte Vlierstraat

Beschrijving

Tussen Kloosterstraat en Sint-Andriesplaats. Waarschijnlijk zijn de beide "Vlierstegen" geopend na de stadsuitbreiding van 1291-1314 toen de grens van Sint-Jansvliet-Steenhouwersvest verlegd werd naar Kronenburgstraat-Willem Lepelstraat. De toevoeging "Korte" dateert uit de 16de eeuw. In 1869 werd de naam "Vlierstraat" officieel. In 1867 werden beide Vlierstraten verbreed. Aan de zuidzijde bleef alleen de Rijkswachtkazerne bewaard. Noordzijde met gecementeerde, bepleisterde of bakstenen lijstgevels. Hoek Kloosterstraat nummer 69 en nummers 1 tot en met 11 zijn oorspronkelijk opgezet als eenheidsbebouwing in neoclassicistische stijl.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine