Lange Schipperskapelstraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Lange Schipperskapelstraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Van Korte Schipperskapelstraat naar Sint-Pietersvliet. Voorheen "Kapelstraat", "Broekstraat", "Griekstraat" en "Schipperskapelstraat". Huidige benaming dateert van 1840. Bestond reeds in de 15de eeuw, genoemd naar de kapel van het Schippersambacht die hier vanaf het eerste kwart van de 16de eeuw tot in de 19de eeuw stond op de hoek met de Korte Schipperskapelstraat. Noordzijde van de straat bijna volledig ingenomen door een modern gebouw; overigens nog enkele 19de-eeuwse lijstgevels van twee traveeën en twee bouwlagen en baksteenbouw (zuidzijde). Nummers 2 en 5 met houten puitjes (19de eeuw).

Bron: De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.

Auteurs: Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Datum tekst: 1979

Relaties

omvat Pakhuis B.M. Spiers & Son

Lange Schipperskapelstraat 1-3, Antwerpen (Antwerpen)

omvat Société Anonyme des Remorqueurs Anversois

Lange Schipperskapelstraat 11, Antwerpen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.