Lange Winkelstraat

Beschrijving

Van Vekestraat naar Ossenmarkt. Voorheen "Winkelke", "Grote Winkel" of "Winkelstraat", in Franse tijd verkeerdelijk vertaald als "Rue de la Boutique", pas na 1840 "Lange Winkelstraat". Oorspronkelijk een smalle veldweg van de vesten naar de Paardemarkt die bij de aanleg van de Ossenmarkt (1516-17) in twee werd gesplitst (Lange en Korte Winkelstraat); genoemd naar een driehoekig stuk landbouwgrond zogenaamd Winkel. Rechte straat met overwegend bakstenen of bepleisterde lijstgevels van drie verdiepingen met aan de onpare zijde de protestantse kerk omgeven door groen met daarnaast gebouwen van UFSIA uit 1974 naar ontwerp van J. Waterkeyn. Aan de overzijde de lange moderne achtergevel van de school in de Pieter van Hobokenstraat.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine