Leopoldstraat

Beschrijving

Van de Komedieplaats naar de Leopoldplaats. Lange tijd een aarden weg door de gasthuisbeemden, in 1826 gekasseid en gedeelte tussen Leopoldplaats en Willem Tellstraat in 1832 "Leopoldstraat" genoemd; meteen werd de oostzijde van de straat verkaveld en bebouwd en begon men aan de inrichting van een kruidtuin, die nog steeds het grootste gedeelte inneemt aan de westzijde van de straat. Resterende gedeelte sinds de tweede helft van de 18de eeuw "Florisstraat", onder de Fransen "Florestraat" en "Bloemstraat", sinds 1852 hele straat als "Leopoldstraat". Kruispunt met Arenbergstraat vaak "De Vier Winden" genoemd. Rechte winkelstraat met bewaard 19de-eeuws karakter ondanks de talrijke nieuwe bouw. Overwegend bepleisterde en beschilderde herenwoningen daterend uit het tweede tot derde kwart van de 19de eeuw. Fraaie gevelwand met verspringende kroonlijsthoogten tussen nummers 2-12. Prachtig uitzicht op kruidtuin met stijlvolle ingangspoort en afsluitingsmuur waarop gietijzeren lantaarns, in het straatbeeld ten zeerste bepalend.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1851#56 (nummer 57).

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine