Maria Pijpelincxstraat

Straat Maria Pijpelincxstraat

Beschrijving

Van de Wapperbrug naar de Oudevaartplaats. Oudtijds "Vaartstaat" en "Oudevaartstraat" genoemd naar de in 1490 gegraven vaart (in de bedding van de vestingsgracht van 1291-1314), die het zoet water uit de Herentalse vaart naar de stad bracht; dit gedeelte waarschijnlijk reeds in de 16de eeuw overwelfd; in 1946 "Maria Pijpelincxstraat" genoemd naar de moeder van Rubens ter gelegenheid van de restauratie van het Rubenshuis. Oostzijde thans gedomineerd door nieuw K.N.S.-gebouw. Westzijde gedeeltelijk op de rui gebouwd; bepleisterde lijstgevels, onderbroken door de Graanmarkt, op de hoeken gemarkeerd door twee monumenteale vroeg-19de-eeuwse, empiregetinte hoekhuizen. Hoek met Arenbergstraat braak.

• Nummer 4: Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1836, Modern Archief 20.079, dossier 499.

Auteurs: Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita