Parochiaanstraat

Beschrijving

Van Sint-Jacobsmarkt naar Lange Nieuwstraat. Circa 1550 geopend door Willem Swaen en vandaar "Willem Swaenstraat" genoemd; in 1568 woonde hier de zogenaamd opperparochiaan of pastoor en kreeg de straat haar huidige naam. Smal straatje met aan westzijde, meestal bepleisterde en beschilderde lijstgevels van drie à vier traveeën en twee of drie verdiepingen. Oostzijde met de zijgevel van het huis zogenaamd Sint-Antonius.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine

Aanvullende informatie

Gedenkschrift gekapt in arduinen plint van de huurwoning van familie Van den Bosch (nummer 14), die hulde brengt aan diens gesneuvelde zonen Fernand en Gaston en aangebracht in opdracht van de toenmalige eigenaar van het goed. "Hier werden geboren en woonden gedurende 20 jaren/ Korporaal F.M. Gaston Van Den Bosch/gesneuveld te Moorslede den 14.10.1918/Soldaat R.F. Ferdinand Van Den Bosch/gesneuveld te Noordschoote den 11.11.1915"
  • SCHOETERS S. 2009: Antwerpen in 101 gedenkplaten, s.l., 114.