Prinsstraat

Straat Prinsstraat

Beschrijving

Van Gratiekapelstraat naar Prinsesstraat. In 1516 geopend onder impuls van Arnold van Liere en aanvankelijk zogenaamd "Straat van Graciën" of "Straat van Liere". De huidige naam dateert uit de tweede helft van de 16de eeuw en zou herinneren aan een bezoek dat prins Karel, de latere Keizer Karel, bracht aan het Hof van Liere.

Aaneengesloten gevelwanden, aan de noordzijde gedomineerd door de uitzonderlijke lange gevel in traditionele stijl van Hof van Liere. Zuidzijde geritmeerd door trapgevels (nummers 14, 16, 26 en 28) uit de 16de tot de 17de eeuw. Verder 19de-eeuwse burgerhuizen overwegend van het enkelhuistype (nummers 3, 5, 17, 19, 2, 4, 6, 20, 22, 30, 32 en 36); drie à vier traveeën en drie bouwlagen Bepleisterde en beschilderde (nummers 5, 7, 19, 21, 2, 4, 6, 8, 18, 20, 22, 30, 36 en 38) of gecementeerde (nummers 15 en 32-34) lijstgevels met rechthoekige muuropeningen; laatstgenoemde soms met afgeronde bovenhoeken (nummers 19 en 22). Nummers 2, 4, 8, 20 en 22 met imitatievoegen op begane grond. Centraal balkon op nummer 36. 19de-eeuwse houten winkelpuien op nummers 5, 21, 2, 6 en 16.

Auteurs: Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita