Sint-Andriesplaats

Straat Sint-Andriesplaats

Beschrijving

Tussen Steenberg-, Lange Ridder- en Vlierstraten. In het raam van de bij K.B. van 7 januari 1867 goedgekeurde plannen tot sanering van het Sint-Andrieskwartier werden een aantal huizen van de Steenbergstraat, de Lange Ridder- en de Lange Vlierstraat gesloopt. In de plaats kwam een 4000 m² groot pleintje dat bij collegiaal besluit van 22 mei 1869 Sint-Andriesplein werd geheten. Omstreeks de eeuwwisseling werd het Sint-Andriesplaats. Noord- en westzijde zijn thans afgesloten voor het verkeer. Heraanleg met speeltuigen, zitbanken en aanplantingen in de zomer van 1978. Noord- en oostzijde met vlakke, voornamelijk gecementeerde lijstgevels onder zadel- en pseudo-mansardedaken te dateren in het vierde kwart van de 19de eeuw. Zuidzijde met goede voorbeelden van neotraditionele bak- en zandsteenstijl uit dezelfde periode. Slechts twee recente gevels: nummer 2 en 19 (laatstgenoemde opgevat in begeleidingsstijl).

Auteurs: Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita