Van Boendalestraat

Beschrijving

Geopend in 1869 als verbinding tussen de Italiëlei en de Korte Winkelstraat, genoemd naar de kroniekschrijver Jan Van Boendale (circa 1285-1365) die in de 14de eeuw schepenklerk van Antwerpen was.

Homogeen straatbeeld met overwegend enkelhuizen van circa 1870 (zie bouwaanvragen voor de nummers 9, 2 en 10). Bepleisterde en beschilderde lijstgevels van drie traveeën en drie bouwlagen op arduinen sokkels met rechthoekige (nummers 1, 3, 5, 9, 13, 2, 6 en 12) op segmentboogvormige (nummers 7, 8 en 10) vensters in geriemde omlijstingen. Nummers 7, 9, 8 en 10 rijker versierd, onder meer imitatievoegen (nummer 7) of -bossages (nummer 9), panelen en uitgewerkte sleutels. Op de hoeken met de Italiëlei respectievelijk een pakhuis (19de eeuw) en een recent flatgebouw.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine