Van Craesbeeckstraat

Beschrijving

Tussen Prekers- en Kronenburgstraat. Ontstaan door verbreding en verdere doortrekking van een gang aan de Prekersstraat (tot aan de Lepelstraat). In 1938 verbreed en verlengd tot aan de Kronenburgstraat. Naamgeving in 1882 (de vorige naam gegeven in 1877 was Liesstraat) naar Joos van Craesbeeck (1606-53) die als bakker naar Antwerpen kwam en in zijn vrije tijd leerde schilderen onder leiding van Adriaan Brouwer. Straatbeeld beheerst door sociale woningbouw: van Lepel- tot Kronenburgstraat, complex ontworpen door Gustave Fierens in 1939, van Lepel- tot Prekersstraat (westzijde) modern project ontworpen door E. posson, I. Van de Wiele en J. Fuyen (1976 en volgende). Aan de overzijde leegstaande vervallen fabriek (op de hoek van de Willem Lepelstraat) naast gedateerd pakhuis van 1884.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine